Főmenü
Klímastratégia
klimastrategia.jpg
ASP 2.0 Projekt
ASP_2_0.png
Energiahatékonyság növelése
Bágyogszováti Közös Önkormányzati Hivatal épületének felújítása
 
szechenyi_terv.png
 
Bágyogszováti Idősek Otthona korszerűsítése
Széchenyi
Hulladékgazdálkodás
Élelmiszerbank

Bágyogszovát Község Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.
LAN_LOGINMENU_5
LAN_LOGINMENU_50

LAN_LOGINMENU_2
[ ]
[ ]
Online
  • Guests: 15
  • Members: 0
  • Newest Member: hmate
  • Most ever online: 218
    Guests: 218, Members: 0 on 2023 január 11 szerda - 05:59:55
Dátum / Idő
 
Időjárás
Counter
This page today ...
total: 38
unique: 22

This page ever ...
total: 37701
unique: 14345

Site ...
total: 2573381
unique: 151464
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljmetál
LANDT_XAGO
http://metalos.hupont.hu/53/bemutatkozas

Ha van kedvetek nézzétek meg !


Bné Jácinta
LANDT_XAGO
Minden kedves ott élő és elszármazott bágyogszovátinak nagyon boldog, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok: Bognárné Jácinta
https://www.youtube.com/watch?v=xP7h5ndp5w0


anyuci
LANDT_XAGO
Gratulálunk Polgármester Úr! További munkájához:-Sok sikert,Erőt,Egészséget Kívánunk! Szabó Erika és családja


Tibi
LANDT_XAGO
A Rozmaring H.N.E. műsora a káposzta fesztiválon 16 órakor kezdődik!!!


mester
LANDT_XAGO
Tisztelettel kérdezem, mikor lesz megtekinthető a káposzta fesztivál programja?


Tibi
LANDT_XAGO
"A bágyogi kút már használható !"


Tibi0525
LANDT_XAGO
a bágyogi "artézi" kút miért nem használható??? többen is megálltak már előtte , de hiába nyomkodják víz nem jön belőle, tudja valaki az okát?


metál
LANDT_XAGO
Helló !

Köszönöm Zsolti hogy gondoltál rám. Ma megkaptam a Söralátéteket !
Ilyenek még nincsenek !
Meg egyszer nagyon szépen köszönöm !
Üdv: Jóska


Kisgomb
LANDT_XAGO
Újra kézilabda!!!! Már alig várom, úgyhogy újra énekelhessük a lelátókról, hogy "Újra itt a szombat este, dübögnek a dobok..." Hajrá csajok!!!!


metál
LANDT_XAGO
Megtaláltam a jelszót !
Köszi akkor nem kérek másikat !


Hajni
LANDT_XAGO
Kívánok én hitet , kedvet,
Szép szerelmet, hű türelmet.
Utakhoz fényt, csodát, álmot.
Békességet, boldogságot.
Szép szavakat és égre kéket.
Emberarcú emberséget.
Verseket, célt, igazságot.
Daltól derűs , jobb világot.
Bokrok mellé társnak fákat.
Napfényt , amely el nem fárad.
Tekintetet szembenézve.
Éjt, meg nappalt soha félve.
Kézfogásos tiszta csöndet.
És mosolyból minél többet !!


metál
LANDT_XAGO

Kitartó hétfőt,
Pompás keddet,
Mesés szerdát,
Örömteli csütörtököt,
Hálás pénteket,
Nyugodalmas szombatot és
Boldog vasárnapot

kívánok Nektek az új esztendőre !enemy
LANDT_XAGO
Csatlakozom Jácintához én is.Szeretett falum lakóinak és minden volt bágyogszovátinak áldott karácsonyt és boldog újévet kívánok!Szabó Péter


Bné Jácinta
LANDT_XAGO
Minden kedves ott élő és elszármazott bágyogszovátinak nagyon boldog, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok: Bognárné Jácinta
http://www.youtube.com/watch?v=Uf2aDaDVlvQ


István atya
LANDT_XAGO
A november 26-i Jézus Anyja, Mária című oratóriumra mindenkit szeretettel várunk. Ízelítőül belehallgathatsz az alábbi linken: http://plebania.net/kephangtar/hallgat.php?zid=18
Magyar Falu Program
MFP_logo.PNG
Leader pályázatok
Leader.png
A Szakkör
Hír Archívum
- - - A nem túl régi hírek a Helyi hírek oldal alján találhatóak - - -Borszentelés
TJ, 2011 december 30 péntek - 21:08:57 // Hozzászólás: 0

Községünkben régen komoly hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Kevés olyan család volt a faluban, akik kisebb-nagyobb területen ne művelték volna a szőlősorokat. Régebben kint a határban (elsősorban gyalogtőkéken), majd később főleg a kiskertekben lugasokon érett a szőlő. A határ azon részeit használták a szőlő telepítésére, melyek talajuk összetétele miatt kedveztek a művelésnek. Szováti részen ilyen volt a Mácsó és a Bogaras dűlő, míg a bágyogi falurészen a Kis és a Nagyhegy. Az 1960-as, '70-es években a nagyüzemi táblák kialakulásakor a szőlőművelés ezeken a helyeken megszűnt.
December 27-én Németh István plébános kezdeményezésére a régi szép hagyomány újra felelevenedett, amikor Szent János liturgikus ünnepén a bágyogi templomban borszentelésre került sor. Tizenöt borosgazda hozta el az idei évjárat legjobb borait, akik a hívó szóra szívesen jöttek, majd az áldást követően szeretettel kínálták a szőlőtő termését, mely fáradságos munkájuk gyümölcse. Név szerint a következők: Bakody László, Hofstetter Nándor, Horváth Attila, Horváth Gábor, Horváth Miklós, Horváth Nándor, Karmazsin József, Kiss László, Kovács László, Szabó Tibor, Takács Lajos, Takács Tamás, Takács Vilmos, Takács Zsolt, Vitéz András.

Bálint Sándor Ünnepi Kalendárium c. könyvében külön is megemlíti, hogy Bágyogon és Rábaszováton a szentelt borból nem ittak, hanem hazavitték, és a vetőmagot kereszt alakban meghintették, megóvva a romlástól. A hagyomány ezen részén módosítottunk, hiszen az emberi szíveket is vidámította a Szent János áldásával megszentelt bor.
Szent János áldása a római egyház szertartáskönyve Szent János napjára írja elő a bor megáldásának szertartását. A pogány áldozati ital emléke élt tovább abban a kora középkori szokásban, hogy a szentek ünnepén tiszteletükre bort ittak a templomban; majd, hogy a szokás egyházi értelmezése még inkább kidomborodjék, alakult ki a Szent János-napi borszentelés, ami a 13. században Németországból terjedt el. Német neve „Johannisminne”, mert a pap e szavakkal nyújtotta át a bort híveinek: Igyátok Szent János szeretetét! A szertartás hozzánk is átkerült; főleg a Ny-Dunántúlon és a német lakosságú városokban volt általános. A pannonhalmi főapátságban régi időktől kezdve szokásban volt a borszentelés, s az újbort e naptól itták. A bort termő vidékeken a nép is szenteltetett bort, amit fül- és fogfájás, rontás ellen használtak, a boroshordókba öntöttek belőle, hogy a következő esztendőben is jó termés legyen. A középkorban szentelt borral kínálták meg azokat, akik búcsúzkodtak, útnak indultak, hogy Szent János áldása oltalmazza őket. A borivás áldás jellege – oda illő énekkel – a lakodalomban és a halotti torban is helyet kapott.
Szent János napjának jelentősége hasonlatos volt Szent Mártonéval, aki az új borok „szent bírálója” volt. A késői érésű fajtákból készített borok ugyanis Márton napjára nem készültek még el, ennek ideje épp december végére jött el. A borászatok jelentős részében - főként a kisparaszti gazdálkodás idején - épp Karácsony és Újév között történt meg a borok fejtése, a hordók megkezdése.
A János-napi borszentelés és borivás Magyarországon is meghonosodott. A XV. századi esztergomi Obsequialéban már megemlítik, hogy a bort, vagyis Szent János szerelmét a karácsony utáni harmadik napon áldják meg. Az 1499-ben keletkezett pécsi misekönyvben is Szent János szerelmének megáldásáról esik szó. Az evangélista áldását régi nemesi, polgári társaságban is emlegették, de már szólásként: „Igyuk meg a Szent János áldását!”, „Na, még a Szent János áldását!” Ez a búcsúpohárra, a társaság szétoszlása előtt megivott utolsó pohár borra utal.

Az alábbiakban a plébános úr egy verset oszt meg az érdeklődőkkel:

Szent János áldása
Szálljon ezen házra,
A benne lakókat
Fordítsa vígságra.

Hogy a kisded Jézus
Tőlünk szállást kérjen,
Istennek áldása
Mindig rajtunk légyen.

Szent János áldása
Szálljon a fejünkre,
Búnkat, bánatunkat
Fordítsa örömre.

Bor, búza és gyümölcs
Hogy bőven teremjen,
Istennek áldása
Mindig rajtunk légyen.


A borszentelésen készült képek megtekinthetők:

Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-12-27 - Borszentelés

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Községi karácsony
TJ, 2011 december 26 hétfő - 15:29:50 // Hozzászólás: 0

Zsúfolásig megtelt a művelődési ház december 22-én, amikor az önkormányzat szervezésében került megrendezésre a község karácsonyi ünnepsége.
A képviselő-testület nevében Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket, méltatta a legnagyobb keresztény ünnep jelentőségét, kiemelve a családokra és a közösségekre gyakorolt jótékony hatását. Reményét fejezte ki, hogy az ünnep lehetőséget ad a bensőséges együttlétre, a szeretet kiteljesedésére. Minden bágyogszovátinak szeretetteljes karácsonyi ünnepet kívánt.
A köszöntő után a képviselő-testület tagjai és az intézmények vezetői gyújtottak gyertyát a község hatalmas karácsonyfáján.
Ezután vette kezdetét a gazdag kultúrműsor-folyam, melyben az általános iskola alsó tagozatos diákjai betlehemes történeteket játszottak el, az iskola énekkara karácsonyi dalokat énekelt, a művészeti iskola növendékei társastáncokat mutattak be. Fellépett a nyugdíjas klub énekkara és a Bodonhelyi Show Táncosok.
Ezt követően vehették át azon szerencsés bágyogszovátiak az önkormányzat ajándékát, akiknek a nevét az adventi gyertyagyújtások alkalmával sorsolták ki.
A kulturális műsor utolsó fellépői a marcaltői, szanyi és csornai fiatalokból álló Rubato Band volt, amelyben több mint harminc fúvós, valamint billentyűs , gitáros és dobos szerepelt. Nagy örömünkre a bágyogszováti Takács testvérek is tagjai az együttesnek. A magas színvonalú szakmai tudással rendelkező és rendkívül fegyelmezett fiatalokból álló zenekar nagy sikert aratott a közönség körében.
Az ünnepség végén az önkormányzat forralt borral, teával, süteménnyel látta vendégül a közönséget.


Az ünnepségen készült képek megtekinthetők:

Albumok >> Eseményeink >> 2011 >> 2011-12-22 - Községi Karácsony

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Advent
TJ, 2011 december 09 péntek - 23:01:20 // Hozzászólás: 0

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól december 25-ig tartó időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig tart. Az advent szó jelentése "eljövetel", a latin "adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: "az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.

A tavalyi évben teremtett hagyományt az idei esztendőben is folytatta önkormányzatunk. Ezúttal a bágyogi templom kertjében állította fel a község adventi koszorúját. Négy héten keresztül egy-egy gyertya meggyújtásának tiszteletére szervezett összejövetelek emlékeztetnek az emberek által várt karácsony közeledtére. Egyúttal ezek az alkalmak találkozási lehetőséget is biztosítanak községünk lakóinak az együttlétre, egymás jobb megismerésére. Az önkormányzat az idei éven egy újdonságot is bevezetett, minden alkalommal öt nevet húznak ki, akikre a karácsonyi ünnepségen meglepetés vár.
November utolsó szombatján az adventi koszorú első gyertyáját Németh István plébános gyújtotta meg, aki köszöntőjében arra biztatta a jelenlévőket, hogy térjenek vissza a régi adventi és karácsonyi "szellemhez" és annak jegyében éljék meg az ünnepet. Az ünnepségen Vitéz Gábor általános iskolai tanuló mondott verset.
December első szombatján Kovács Kata és Takács Máté versét követően Szöllősi Imréné iskolaigazgató mondott köszöntőt és gyújtotta meg az adventi koszorú második gyertyáját. Ezt követően Horváth László polgármester biztatta a megjelenteket éneklésre, remélvén , hogy a közeledő Mikulás az egybegyűlteket is meglátogatja. Kása Fanni verssel nyomatékosította a meghívást. Mindenki örömére a Mikulás tényleg ott termett és könnyített puttonyán. A parkolóban felállított sátorban zsíros kenyér, kürtöskalács, tea, kakaó, forralt bor várta a vendégeket.
December második szombatján Dr. Balázs Mihály községünk háziorvosa mondott köszöntőt és gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját.
Az év utolsó hónapjának harmadik szombatján ismét népes közönség gyülekezett a templomkertben. Bágyogszovát adventi koszorújának negyedik gyertyáját Horváth László polgármester gyújtotta meg, ünnepi beszédét követően. Gondolatainak zárásaként megköszönte mindazok közreműködését, akik az elmúlt négy szombati program létrejöttét bármilyen formában segítették, támogatták. A verset ezúttal Takács Petra, Babos Csaba és Ézsely Szovát szavalta el. A polgármester a parkolóban felállított sátor előtti térre invitálta a jelenlévőket és bejelentette a győri Lángoló Ördögök Tűzzsonglőr csapat produkcióját. A fellépők nagy sikert arattak közvetlenségükkel és látványos műsorukkal. A sátorban az ünneplőket, zsíros kenyér, tea és forralt bor mellett, egy kis meglepetés finomság is várta. Ez alkalommal Takács Lajos helyi cukrászmester kürtöskaláccsal készült. Az este a sátor falain belül és kívül jó hangulatú beszélgetéssel zárult


A rendezvényeken készült képek megtekinthetők:
Albumok >> Eseményeink >> 2011 >> 2011-11-26 - Advent

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hubertus mise
TJ, 2011 október 07 péntek - 19:59:02 // Hozzászólás: 0

November 5-én tartotta hagyományos Szent Hubertus miséjét a Bágyogszovát-Bodonhely Földtulajdonosi Vadászati Közösség. Ezúttal a szováti templomban megtartott istentiszteleten Németh István plébános kért áldást a vadászatra, a vadászokra, a vadra. Remélve, hogy a közösség tagjai jó gazdái lesznek a természet rájuk bízott részének.
Az istentiszteletet követő ebéden Horváth László a vadászati közösség elnöke köszöntötte a megjelenteket, a vadászokat, kedves hozzátartozóikat és a meghívott vendégeket. Reményét fejezte ki, hogy a most kezdődő vadászati szezon is eredményekben gazdag, balesetmentes lesz, kérte ehhez valamennyi érintett lelkiismeretes hozzáállását.
A másnap megtartott apróvadas társas vadászaton 20 puska 48 fácánt és 2 rókát juttatott a terítékre.

A rendezvényen készült képek megtekinthetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Vadásztársaság >> 2011-11-05 - Hubertus Mise

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Óvodai ünnepek
TJ, 2012 január 10 kedd - 10:46:02 // Hozzászólás: 0

December 6-án óvodánkba is ellátogatott a Mikulás. A gyerekek énekszóval, verssel várták.
Tágra nyílt szemekkel álltak a Mikulás elé, hogy átvegyék tőle a nekik szánt ajándékot.
Amikor minden gyermek átvette az ajándékot, énekkel búcsúztatták.

December 21-én karácsonyi ünnepséget tartottunk. Kicsik és nagyok ünnepi műsorral
készültek, versekkel, énekekkel és betlehemes játékkal. Az előadás végén megkínálták a
vendégeket mézeskalács süteménnyel és forró teával.


Képek az ünnepségekről:
Albumok >> Pillanatképek >> óvoda >> 2011-12 - Mikulás és Karácsonyi ünnepség

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mária-oratórium Bágyogszováton
TJ, 2011 november 29 kedd - 21:27:39 // Hozzászólás: 0

2011. november 26-án, szombaton Sillye Jenő: Jézus Anyja, Mária című oratóriumának előadása volt a bágyogszováti Kultúrházban. Hálásan köszönjük Csorba János karnagynak, és az általa irányított előadóknak, a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ énekkarának, valamint a győri Szentlélek templom ének- és zenekarának, hogy a Szűzanya életének főbb eseményeit ily módon tárták elénk.

Németh István plébános


Képek az előadásról:
Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-11-26 - Mária Oratórium

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Véradók köszöntése
TJ, 2011 november 20 vasárnap - 17:50:05 // Hozzászólás: 0

Kilenc évvel ezelőtt megszakadt hagyományt elevenített fel a Vöröskereszt helyi szervezete az önkormányzat támogatásával. Vacsorára és baráti beszélgetésre hívták az önkéntes véradókat.
Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket, a véradókat és a vendégeket. Ezt követően Koloszár Sarolta területi Vöröskereszt vezető szólt a véradás semmi mással nem pótolható szerepéről, az önkéntesek nagylelkűségéről. Horváth László polgármester ünnepi köszöntőjében minden bágyogszováti és bodonhelyi véradónak megköszönte azt az áldozatkész hozzáállást, amely évről-évre emberek sokaságát hozza el a véradásra. Kiemelte az önkéntesség napjainkban rendkívül fontos szerepét és reményét fejezte ki, hogy a következőkben ismét hagyománnyá tehető az önkéntesek köszöntése.
Kovács Miklósné a helyi alapszervezet titkára szintén köszönetet mondott a véradásért, majd ismertette azon személyek nevét, akik az elmúlt időszakban sokszoros véradókká váltak:

10-szeres véradásért emléklapot kapott: Fodor Norbert, Horváth Gyöngyi, Kasza Richárd, Szabó Attila, Tóth László, Vitézné Benkő Edit
20-szor adott vért: Benszki Krisztián, Darázsdi Csaba, Gönye Zoltán, Horváth Tiborné, Kiss Imre, Kovács Gábor, Kovács Roland, Lampertné Andorka Andrea, Molnár Tivadar, Márkus Géza, Nagy Imre, Nagy Viktor, Takács Zsolt, Vitéz Zsolt,
30-szoros véradó: Dömötör Gellértné, Egyházy Péter, Ézsely Szaniszló, Horváth Béla, Németh Balázs, Simon Béla, Szabó Gyula, Takács Zoltán, Torma József, Zsédely Tamás.
40-szeres véradó: Antal Lászlóné, Farkas Attila, Kasza István, Kiss Sándor, Kovács László, Lampert Krisztián, Szári Béla, Visi Gábor.
50-szeres véradó: Boros József, Komlósi Éva, Szabó Attila, Szabó Ferenc, Tóth Ferenc, Tóth Zoltán.
60-szor adott vért: Kiss Gábor

Az emléklapok átadása után ízletes vacsora, zene, tánc várt az önkéntes véradókra.

A rendezvényen készült képek megnézhetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Vöröskereszt >> 2011-11-18 - Véradó Vacsora

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Teltházas gálaműsor
TJ, 2011 november 20 vasárnap - 14:32:24 // Hozzászólás: 0

Létrejöttének egy éves évfordulóját ünnepelte a Rozmaring Néptáncegyüttes. A zsúfolásig megtelt művelődési ház közönsége nagy lelkesedéssel fogadta az elmúlt egy évben sokat fejlődött táncosokat.
A jól szerkesztett műsorban felléptek még a kónyi Pipitér Néptáncegyüttes tagjai is. A zenei kíséretet a Tulipánt népzenei együttes adta.
Táncosaink szatmári, széki, kalotaszegi és rábaközi táncokat táncoltak, az utánpótlás tagjai mezőfalvi eszközös táncot mutattak be, két fiatal pedig a Radeczki mars zenéjére mutatott be páros táncot.
Az est egyértelműen bebizonyította, hogy a Rozmaringnak már múltja is van, de még fényesebb jövője lehet. Az eltelt rövid idő alatt nagyot fejlődött a csoport tánctudásban, színpadi megjelenésben, énektudásban. Természetesen láthattunk tehetségesebbeket, mozgáskultúrában előbbre járókat, de egy táncost sem láthattunk, aki ne lelkesen, ne jókedvűen, ne koncentráltan állt volna a megoldandó feladathoz.
Fényes jövő előtt állhat a csoport, ha nem hiszi el, hogy már nagyon sokat tud, ha még több munkát fektetnek a különböző műsorszámok megtanulásába, ha csoporton belül nem alakulnak klikkek, ha nagyobb lesz az összetartozás érzése, mint a széthúzásé.
Szívből gratulálunk mindazoknak, akik az eltelt idő alatt bármilyen módon hozzájárultak a csoport megalakulásához, működéséhez. Külön gratulálunk ahhoz, hogy a szép ruhatárért valamennyien saját pénzüket áldozták.
További hosszú, sikerekben gazdag éveket, évtizedeket kívánunk!

A rendezvényen készült képek megtekinthetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Rozmaring Néptáncegyüttes >> 2011-11-19 - Jubileumi Műsor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kiállítás a plébánián
TJ, 2011 november 12 szombat - 18:06:17 // Hozzászólás: 0

Az Egyházmegyei Levéltár, valamint az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár munkatársai a nyár végén összeszedték, majd rendszerezték, és megfelelő ápolásban részesítették a bágyogi plébánián fellelt iratokat, szöveteket, tárgyakat. Ekkor támadt az az ötlet, hogy a plébániához kötődő érdekességekből a bágyogi búcsúra egy kiállítást rendezzünk be.
November 6-án nyitottuk meg a bágyogi plébánia nagytermében a tárlatot, melyben régi iratok, könyvek, szobrok, liturgikus eszközök, zászlók, miseruhák kaptak helyet. A különlegesebb darabok között említendő egy anyakönyvi bejegyzés az 1700-as évek elejéről, ahol Béri Balogh Ádám kuruc ezredeskapitány neve olvasható. Kiállításra került a bágyogi Rózsafüzértársulat alapítólevelén túl az egykori bágyogi katolikus iskola Szűzanya-szobra is. Megtalálható egy válóperrel kapcsolatos irat a XIX. század közepéről, egy 1944-ben repülőgépről ledobott propagandalap, valamint Nagy Gyula plébános, történetíró feljegyzéseit tartalmazó könyvek. Büszkeségünk továbbá több "hegedű" alakú miseruha díszes kidolgozása, a bágyogi leventezászló és egy korabeli sekrestyés-lámpa, amely egyben csengető is volt, így betegellátáshoz ideális eszköznek bizonyult. A régi misszálék díszes előlapjai, valamint a pergamenen található gregorián kották is sok érdeklődő figyelmét felkeltették. Többen megjegyezték: "kár, hogy csak ilyen rövid ideig tart". Köszönetünket fejezzük ki az Egyházmegyei Levéltár, valamint az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár munkatársainak, különösen Kiss Tamás igazgató úrnak, hogy munkájukkal, jó szándékukkal e nemes ügy mellé álltak, és segítségünkre voltak.

Németh István plébános

Képek a kiállításról:
Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-11-11 - Kiállítás A Plébánián

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Osztálytalálkozó
TJ, 2011 október 17 hétfő - 20:51:19 // Hozzászólás: 0

1966-ban két párhuzamos osztály végzett általános iskolánkban, összesen 44 fiatal. Tele tervekkel, vágyakkal, elképzelésekkel.
Most, október 15-én tartották kilencedik osztálytalálkozójukat. Az eltelt 45 év alatt mindenkit ért öröm, boldogság, de sajnos volt részük bánatban, szomorúságban is. A negyvennégy fő közül heten már csak az égből figyelhették társaik találkozóját, de tanáraik közül is többen eltávoztak az élők sorából. A sors az ország különböző pontjaira vitt több egykori bágyogszovátit (Székesfehérvár, Budapest, Baja, Győr és környéke), de tizennégy fő most is községünkben él.
A szervezők -Virányi Jánosné, Horváth Nándor, Kálmán Bertalan, Szabó Gyula és Tóth Ferenc-, társaik nevében is méltó módon emlékeztek meg az elhunytakról, szeretettel fogadták a találkozóra érkezőket. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével három egykori tanár is, Imre Istvánné, Buza Béla és Horváth László.
A rendezők zeneszolgáltatásra nem a mostanában divatos formát választották, hajnalig cigányzenekar húzta a talpalávalót.
Legyen egészség, hogy öt év múlva is találkozhasson a "nagy csapat"!

A rendezvényen készült képek megtekinthetők:

Albumok >> Pillanatképek >> Queen Vendéglő >> 2011-10-15 - Osztálytalálkozó

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nyugdíjas búcsúztató
TJ, 2011 október 07 péntek - 20:24:47 // Hozzászólás: 0

43 évi munkaviszony után nyugdíjba vonult Takács Csabáné, Julika tanár néni. Tanulságos pályafutást mondhat magáénak.
1968-ban szakmunkásként kezdett dolgozni az egykori Győri Textilgyárban, majd egy év után váltott, hogy utána tizenegy évig a Győri Kekszgyár dolgozója legyen (melyről már szintén csak múlt időben beszélhetünk). 1981-ben hívták az akkor megnyílt új iskolába hivatalsegédnek, ő, hogy ne kelljen bejárnia, elfogadta az invitálást. Ekkor barátnője tanácsára elkezdett tanulni, olyannyira, hogy az iskolában töltött 30 évből 11 éven keresztül folyamatosan tanult. Előbb leérettségizett, majd elvégezte a Győri Tanítóképző Főiskolát, ezt követően napközis nevelőként dolgozott. Következett a Szombathelyi Tanárképző, ahol történelem szakon diplomázott. Az iskolában ezután kezdett történelmet oktatni. 1992-től tiszteletdíjasként vezette az iskolai és a községi könyvtárat, valamint 16 éven át vett részt iskolai és községi ünnepségeken az általa irányított énekkarral.
Az eltelt idő alatt 4 osztálynak volt osztályfőnöke (ötödiktől- nyolcadikig), körülbelül 500 gyermeket oktatott a történelem szeretetére és fontosságára.
Saját példáján keresztül mutatta meg, hogy a szorgalom, a kitartás, az állhatatosság meghozza gyümölcsét.
Október 5-én búcsúzott munkatársaitól. Köszöntőjében megköszönte mindazok támogatását, akik segítették céljai megvalósulását. Az iskola dolgozói nevében Szöllősi Imréné iskolaigazgató kedves szavakkal köszönte meg Julika munkáját. A kollégák ajándékának átadása után Horváth László bágyogszováti és Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármester köszöntötte a nyugdíjba vonuló pedagógust és nyújtotta át a képviselő testületek ajándékát.

A honlap szerkesztői békés, jó egészségben töltendő nyugdíjas éveket kívánnak!

A búcsúztatón készült képek megtekinthetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Queen Vendéglő >> 2011-10-05 - Nyugdíjas Búcsúztató

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nyugdíjas búcsúztató
TJ, 2011 október 07 péntek - 19:59:03 // Hozzászólás: 0

Újabb nyugdíjba vonuló kollégától búcsúztak az iskola dolgozói október 26-án. Elköszönt Sárközy Lászlóné Nelli tanár néni.
Negyven évvel ezelőtt képesítés nélküli nevelőként kezdett dolgozni Bodonhelyen, majd az ottani iskola megszűnésekor került Bágyogszovátra. Munka mellett szerzett diplomát magyar-orosz szakon Pécsen. 1990-ig főleg oroszt, ezt követően rövid ideig német nyelvet (melyről szintén képesítést szerzett) oktatott, 1995-től főleg magyart tanított.
Kisbaboti születésű volt, most is ott él. Bágyogszovátot második otthonának tekintette.
Élete, munkája, pályafutása együtt említendő a tragikusan korán elhunyt pedagógus férjjel, Sárközy Lászlóval. 1974-től 22 éven át igazi társak voltak, tökéletesen kiegészítették egymást. Érdeklődésük az irodalom, a zene, a kultúra értékei iránt, gyűjtőszenvedélyük, emberi kapcsolataik tartalmasak, időt állóak voltak. Talán kevesen tudják, hogy óriási könyvgyűjteményükben pl. olyan ritkaságok találhatók, mint Petőfi összes költeménye kínai fordításban. Igaz barátságot ápoltak Ciráky Lajos festőművésszel (az iskolában található, József Attiláról készült grafika tőle származik). Férje korán elment, de nem maradt magára, ott volt a családja, testvére családja, kollégái, akikre mindig számíthatott.
A búcsúztatáson megjelentek egykori és mai munkatársai, akik ajándékkal köszönték meg a nyugdíjba vonuló kolléga emberségét, tisztességét. Szöllősi Imréné igazgató az iskola minden dolgozója, tanulója nevében búcsúztatta kollégáját. Az iskola intézményének fenntartói is képviseltették magukat az ünnepségen. Bágyogszovát képviseletében Horváth László polgármester, Bodonhely nevében Kenesei Ferenc polgármester, Kisbabot képviseletében Zsédely Zsigmond expolgármester búcsúztatta az ünnepeltet, majd átadták virágcsokraikat és ajándékaikat.
Kedves és kegyeletes színfoltja volt az ünnepségnek, amikor a részt vevők egy szál gyertya meggyújtásával emlékeztek mindazokra, akik pedagógusként kötődtek az iskolához, de már nem lehettek az ünneplők között.
Boldog nyugdíjas éveket és azt kívánjuk, hogy még sokáig érezhesse most 84 és 85 éves szülei szeretetét!

Az ünnepségen készült képek megtekinthetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Queen Vendéglő >> 2011-10-26 - Nyugdíjas Búcsúztató

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gyémántmise Bágyogszováton
TJ, 2011 október 07 péntek - 19:59:03 // Hozzászólás: 0

Csík Miklós kanonok úr idén érkezett el pappá szentelésének 60. évfordulójához. 2011. október 23-án együtt adtunk hálát Istennek Miklós atyával, rokonságával és a bágyogszováti hívekkel. A zsúfolásig megtelt szováti templomban a jubiláns atyát az egyházközségi képviselőtestületek elnökein túl az ifjúság verssel és az ároni áldás eléneklésével köszöntötte. A két plébánia közössége egy Bágyogszovátra emlékeztető ajándékkal kedveskedett Miklós atyának: egy Szent Mártont, mint a bágyogi és Szent Mária Magdolnát, mint a szováti plébánia védőszentjét ábrázoló képpel díszített stólát készíttettünk. Reméljük, mindig szívesen használja majd, és értünk is imádkozik. Kívánjuk, hogy az Aratás Ura adjon további jó egészséget, megérdemelt pihenést Bágyogszovát korábbi lelkipásztorának!

Németh István plébános

A misén készült képek megnézhetők:
Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-10-23 - Gyémántmise

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Iskolai hírek
TJ, 2011 október 07 péntek - 19:59:03 // Hozzászólás: 0

Mozgalmas első két hónapja volt a József Attila Általános Iskola tantestületének és tanulóinak. A pedagógusok szeptemberben részt vettek tanév előkészítő előadásokon, szülői értekezletet és SZM gyűlést tartottak.
A tanulás mellett a diákok soproni túrán vettek részt szép számmal, ahonnan elhoztuk a legnépesebb csoportnak járó kupát. Az egész iskola kerékpár túrán vett részt. A bágyogszováti alsósok Kisbabotra, a felsősök és a rábapordányi alsó tagozatosok Árpásra kerekeztek, ahol megnézték az árpási templomot és a szülők virslis-paprikás krumplival kedveskedtek a gyerekeknek.
A rábapordányi alsósok papírgyűjtést, a bágyogszováti felső tagozatosok papír-, és vasgyűjtést szerveztek szép eredménnyel.
Lezajlott a kunszigeti matematika verseny első fordulója, több mint tíz tanuló részvételével. A verseny még folytatódik.
A 7-8. osztályosok október 23-a alkalmából ünnepi műsort adtak az iskolában, de szerepeltek Bágyogszovát és Rábapordány községek ünnepségein is.
Elkészült a művelődési ház radiátorainak baleset mentesítése (faburkolattal történő bevonása) a Generali Biztosító pályázatán nyert összegből.
November 7-én Adventi vásárra készülnek a szülők és a pedagógusok együtt, és este fél 6 órai kezdettel Ottó Mariann szakpszichológus tart előadást a drogpreve ncióról, melyre mindenkit szeretettel várunk.

Iskolánk tanulói a "FUT A SÁRVÁR" versenyen mérték össze állóképességüket a város és a környékbeli iskolák diákjaival. A legkisebbek 600 m-en, a 3-4. osztályosok 2x1000 m váltóban, a felső tagozatosok 2000 m-en versenyeztek. Nagyon szép eredmények születtek.
Lányoknál a négy versenyszámból hármat megnyertünk, továbbá szereztünk egy 2. helyet. A fiúk egy 2. és egy 3. helyezéssel büszkélkedhettek.
A dobogós helyezést el nem ért tanulók is a mezőny első negyedében végeztek.
Részletes eredmények:
1-2. o. lányok: 1.helyezett Vass Delinke
3-4. o. fiúk : 2. helyezett Nagy Áron - Szalai Dániel
5-6. o. lányok: 1. helyezett Kovács Laura
7-8. o. lányok: 1. helyezett Takács Petra
2. helyezett Szalai Klaudia
7-8. o. fiúk : 3. helyezett Kiss Bence


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Egyházközségi hírek
TJ, 2011 október 06 csütörtök - 22:10:22 // Hozzászólás: 0

Szentjánosbogár-fesztivál bágyogszováti fiatalokkal


2011. szeptember 24-én az Óbudai Katonai Amfiteátrumban került megrendezésre a 20 éves Szentjánosbogár közösség jubileumi hetének zárásaként az a fesztivál, amelyen Bágyogszovátról is voltak résztvevők. A nyári bogártáborunk résztvevőiből, az akadályverseny segítőiből, szállásadó "házi-bogarakból" és a lelkipásztorból álló csapatot Rábaszentmiklós Község Önkormányzata juttatta el Budapestre falugondnokuk és mikrobuszuk segítségével, melyért köszönetünket fejezzük ki.

Köszönöm a fáradozást: István atya

Képek:

Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-09-24 - Szentjánosbogár-fesztivál


Gregorián szentmise Bágyogszováton és Rábaszentmiklóson

Az idei esztendőben a Szentírás-vasárnapot a bágyogi és a rábaszentmiklósi templomban az egyház ősi dallamai, a gregorián énekek tették szebbé. Hosszas szervezés után településeinken szolgált a magyar, sőt, az európai gregorián scholák egyik legfelkészültebb együttese, a Schola Gregoriana Budapestinensis prof. Béres György gyémántmisés atya vezetésével. Lélekemelő liturgikus szolgálatuk a több évszázadra visszanyúló egyházi ének-kincs gyöngyszemei által arra irányították figyelmünket, hogy a hagyományokat nemcsak ápolni, hanem a maguk teljességében, ősi, veretes formájában megismerni is feladatunk.
Béres György atya, aki a gregorián szemiológia nemzetközi hírű kutatója, és magyar földön megismertetője, a rábaszentmiklósi árpád-kori templomban felhívta a figyelmünket arra, hogy a templom építésekor ugyanazok az énekek, ugyanaz a dallamvilág "énekelték be" Isten házának falait, amelyek ezen az ünnepi szentmisén elhangzottak.
Őszintén remélem, hogy egyházi hagyományunk ezen kincse mindannyiunk szívét közelebb vitte a fölséges Istenhez. Köszönjük, hogy rábaközi falvaink híveinek ilyen felemelő lelki élményt nyújtottak, Isten áldása legyen szolgálatukon!

Németh István plébános

Képek:

Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-09-25 - Gregorián Szentmisék


Rábaköziek Nagymaroson

2011. október 2-án, szombaton rendezték az idei év őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóját, mely fantasztikus tartalmú és hangulatú volt. A csornai Premontrei Apátság kisbuszát kölcsönkérve két rábaközi lelkipásztor indult útnak fiataljaikkal, akik vágyódtak a közös keresztény együttlétre. Orosz István görögkatolikus atya és felesége, Rita asszony tartották a főelőadást, mely után a Brückner Ákos Előd O. Cist. és Várnai Péter atya által vezetett "Kérdezz, felelek!" c. programon vettünk részt. A délutáni szentségimádást a nap csúcspontja, az ünnepi szentmise követte, melynek főcelebránsa Palánki Ferenc egri segédpüspök úr volt. Gondolatai, tanítása mindnyájunk szívéhez utat talált. Öröm volt a találkozás, különösen a Győri Egyházmegyéből érkezett számos csoport közösségében megélt vidám pillanatok.

Németh István plébános

Képek:

Albumok >> Pillanatképek >> Egyházközségek >> 2011-10-02 - Nagymarosi Ifjúsági Találkozó


Bágyogszovátiak Kolontáron

A vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján, 2011. október 4-én, kedden bágyogszováti, bodonhelyi és kisbaboti hívek az egy éve történt sajnálatos esemény helyszínére zarándokoltunk. Útközben Pápán a pálos-bencés templomot és a nagytemplomot tekintettük meg, majd Ajkán keresztül Kolontárnak vettük az irányt. Itt megtekintettük azt az új utcát, amelyet az elmúlt időszakban építettek a katasztrófa károsultjai számára. Kolontár és Devecser között található egy aprócska kegyhely, melyet "Kolontári Szentkútnak" hívnak. Itt szentmisére került sor, melyben imádkoztunk mindazokért, akik valamilyen módon kapcsolatban voltak a vörösiszap-katasztrófával, így az elhunytak lelki üdvéért, a kárt szenvedettekért és a nagylelkű adományokkal támogató embertársainkért ajánlottuk fel a szentmisét. Devecserben is megtekintettük az új lakóparkot, amely egyszerűségében szép. A zarándokút ízletes vacsorával zárult az útba eső híres fogadó különtermében.

Németh István plébános

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Idősek napja
onkormanyzat, 2011 október 05 szerda - 08:32:52 // Hozzászólás: 0

Bágyogszovát Község Önkormányzata 2011. október elsején tartotta idősek napi ünnepségét. E nap különlegessége, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (az ENSZ) 1991-ben, minden év október elsejét az idősek világnapjának nyilvánította. Ezen a napfényes szombati napon nem csak Bágyogszováton, hanem Magyarországon és a világ számos pontján egyszerre ünnepeltük időseinket. Horváth László polgármester úr köszöntőjében méltatta az idősek munkáját, mely megalapozta mai világunkat. Hangsúlyozva, továbbra is nélkülözhetetlenek mind a családokban, mind a közösségekben.
A József Attila Általános Iskola diákjai, Nagy Dorina és Szalai Diána verssel köszöntötték az ünnepelteket. A bágyogszováti óvodások, a Bodonhelyi Show táncosok és a Rozmaring Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncosainak műsora elsöprő sikert aratott a jelenlévők körében. Az időseket kortársaik is köszöntötték, a Borostyán Nyugdíjas Klub tagjai énekes–zenés műsort adtak.
Horváth László polgármester úr és Perlaki Gyuláné körjegyző asszony köszöntötte és megajándékozta az 50. és a 60. házassági évfordulójukat ünneplőket, illetve a település legidősebb férfi és hölgy lakosát.

50. házassági évfordulóját ez évben ünnepli:
Szabó Kálmán és felesége, Fekete Mária
Szabó István és felesége, Kovács Rozália

60. házassági évfordulóját ez évben ünnepli:
Milus Lajos és felesége, Farkas Angéla
Ifjú Ferenc és felesége, Németh Anna

Bágyogszovát község legidősebb férfi lakosa:
Vitéz András (91 éves)
Bágyogszovát község legidősebb hölgy lakosa:
Horváth Józsefné Orsi néni (95 éves)

Az uzsonna után az önkormányzat, egy kis meglepetéssel kedveskedett az ünneplőknek, a Győri Nemzeti Színház művészei Karsai Klára és Elek Zsolt érkeztek zenés műsorukkal!

A rendezvény ideje alatt a hangosítást, majd az élőzenét Horváth András szolgáltatta. Az ételek és italok szervírozásában az Idősek Gondozóházának munkatársai és a házi gondozónők segédkeztek. Az önkormányzat, nekik és mindazoknak, akik az ünnepség lebonyolításában bármilyen szerepet vállaltak, köszöni a segítségüket, kiváló munkájukat.

Fényképeket készítette: Pölöskei Ildikó és Kiss Andrea. A hírt beküldte: Kiss Andrea